03-10-2008: De Waarneming van Chris Rothuizen en Frans Leenderts bij Galerie & Co vanaf 11 oktober

De kracht van beeldtaal in fototentoonstelling “de Waarneming”

~Surrealistische afbeeldingen en industriële landschappen~

 

Vanaf 11 oktober opent Galerie en Co in Hattem een nieuwe tentoonstelling met als naam “de Waarneming”. Deze keer staat het werk van twee fotografen centraal, Chris Rothuizen en Frans Leenderts. Voor beide fotografen is dit hun eerste ‘officiële’ tentoonstelling. Door hun open blik op de materie ontstaan prachtige foto’s met een surreëel en soms bijna abstract karakter, die door het gebruik van kleur en compositie verfrissend en uitdagend zijn om naar te kijken.

 

In zijn realistische fotowerk toont Frans Leenderts zijn fascinatie voor lijnen en muren. Terwijl hij in zijn gemanipuleerde fotowerk verschillende afbeeldingen combineert tot een surrealistisch eindproduct. De hoofdonderwerpen van Chris Rothuizen draaien om bedrijvigheid en industrie. Hij fotografeert industriële landschappen, zoals de terreinen van fabrieken, kantoren en productiebedrijven. Opmerkelijk is hierbij dat het soms lijkt alsof op de meest grauwe industrieterreinen de meest heldere kleuren worden gebruikt.

 

Over Frans Leenderts

Frans Leenderts (1942, autodidact) is van oorsprong theaterregisseur en dramadocent. In zijn theatervoorstellingen zijn veel raakvlakken met beeldende kunst te zien. Zo ontstond ook zijn liefde voor de fotografie. Hij was jarenlang lid van de kunstcommissie van de Isala Klinieken in Zwolle en zijn werk was daar ook regelmatig te bewonderen. Daarnaast was zijn werk te zien in het Huys der Kunsten in Kampen en in de Michaelskerk in Zwolle. In 2006 was al enig werk van hem te zien bij Galerie & Co.

 

Over Chris Rothuizen

Chris Rothuizen (1961, autodidact) houdt al jaren lang van de kracht van beeldtaal, “één afbeelding kan bijzonder veelzeggend zijn, meer zeggen dan duizend woorden” aldus Chris. Hij gebruikt details van gebouwen als bouwstenen om specifieke vlakverdelingen en

kleurcombinaties 'op te bouwen'. In zijn foto’s valt zijn waardering voor De Stijl en het minimalisme goed te herkennen. Tijdens ruim tien jaar lidmaatschap van de kunstcommissie van de Isala klinieken bezocht hij talloze ateliers. Deze bezoeken waren inspirerend en stimulerend voor zijn eigen ontwikkeling.